За давньою традицією, Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю родину. Спізнюватися до столу не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли до самого вечора. Лише з першою зорею на небі, яка несе благу звістку про народження Ісуса Христа, розпочинали святкову трапезу.
За правилами на цій вечері повинні бути лише пісні страви. Господиня готує 12 страв за кількістю апостолів та місяців у році. І кожна з них має свій символ для українського народу.
Зазвичай це пшенична кутя, узвар, борщ, варений горох, капуста, риба, вареники, картопля, гриби, голубці, пампушки. Є деякі регіональні відмінності, але в цілому дотримуються приблизно такого меню.
Кожна страва має своє особливе значення.
Кутя – найголовніша страва, з неї починають трапезу. Варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом – це сакральна частина Святої вечері. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. А ще кутя символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ померлих, не прибирають зі столу.
Горох – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду.
Капусняк – капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи – Христа-Бога.
Борщ – символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув із родинного дому або доброго християнського суспільства. Різдвяний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряка, тому має темно-червоний колір. Він ще символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.
Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любові, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.
Риба – у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім`я Ісуса читається як “риба”. Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть “ловцями людей”. Віруючі, учні Христа, як і Він сам, уподібнювалися рибам, які перебувають у безпеці лише у “воді вчення”. Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.
Вареники – символізують достаток.
Гриби – дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).
Часник – очищення від гріхів. Також символізує здоров`я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
Пиріжки (коржі) – символ, здоров`я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.
Узвар – це символ нового життя, народження, яке було дароване людині Богом. Узвар готували з сухофруктів та чистої джерельної води. Остання, зі свого боку, символізувала очищення тіла та душі. Також до напою обов’язково додавали мед.
Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово “свято” походить від “святого”, і звідси пампух – символ свята, радості, які Богом даровані людям.
В Україні існує традиція — на покуті ставити дідуха на честь духів пращурів. Біля нього ставили узвар та кутю.