Дієтологи назвали 9 продуктів, які не можна вживати натщесерце

Те, що сніданок – найважливіша їжа, ми знаємо. Вранці ми сумлінно їмо, та тільки не завжди те, що потрібно. Найчастіше, випічка може викликати апатію, цитрусові – гастрит, а кава з молоком – камені в нирках. А все тому, що ми неправильно їмо ці продукти.

Дріжджі. Вони сприяють виробленню шлункових газів, шлунок роздувається, що, самі розумієте, не особливо приємно. Тому натщесерце будь-яка дріжджова випічка – зло.

Йогурт. У чому його сенс? За допомогою корисних бактерій, що містяться в ньому йогурт допомагає переварюванню їжі. А якщо всі ці потрібні маленькі штуки потраплять в організм до їжі, то їх просто поглине агресивний шлунковий сік, і ніякого толку не буде. Тобто, йогурт натщесерце не те щоб шкідливий – він просто не потрібний. Його треба їсти після їжі.

Кава. Коли кофеїн потрапляє на слизову шлунка, він починає його дражнити. У відповідь шлунок виробляє шлунковий сік, і якщо його не підживити іншою їжею, то він «сердиться», поводиться агресивно і починає роз’їдати слизову, і тому через якийсь час можна чекати гостя у вигляді гастриту. Крім того, кофеїн дратує і жовчний міхур. Той скорочується, викидає порцію жовчі, яка потрібна для того, щоб допомагати їжі перетравлюватися. Якщо перетравлювати їй нічого, вона починає сумно блукати по організму без діла. Засмутимо і тих, хто вважає, що дія кави можна пом’якшити молоком. Справа в тому, що в’яжучі речовини, які є в каві і чаї, зв’язуються з білками молока і утворюють майже нерозчинні сполуки, які осідають каменями в нирках.

Цукор. Усі продукти на кшталт солодощів або солодких фруктів типу банана. Цукор моментально засвоюється організмом і дратує підшлункову залозу. У відповідь на це, вона починає виробляти інсулін. Рівень цукру в крові миттєво падає, через що ми відчуваємо апатію і втому замість того, щоб бути бадьорими і повними сил.

Цитрусові. У них багато кислоти, яка з ентузіазмом накидається на слизову шлунка, потихеньку роз’їдаючи її. Якщо у вас немає ніяких проблем зі шлунком, ви не відчуваєте печії після поїдання кислого, то цією порадою можете знехтувати. А ось якщо є гастрит з підвищеною кислотністю шлунка, виразка та інші проблеми з шлунково-кишкового тракту, то від цитрусових і фрешів краще утриматися.

Груші. Наші пращури говорили: «Груша для організму вранці отрута, а ввечері – троянда». Справа в тому, що в грушах багато грубої клітковини, яка травмує ніжні слизові органів травлення. Особливо небезпечні груші з дуже щільною текстурою: в них клітковини особливо багато.

Хурма . У ній повно важкоперетравлюваних волокон, які уповільнюють моторику шлунку і кишечника. Особливо багато таких волокон в сильно в’язкій хурмі.

Часник. Він, а також інші пекучі спеції, діє за принципом кофеїну, дратуючи слизові і жовчний міхур.

Холодні напої . Вони звужують судини шлунка. Через це починаються проблеми з кровообігом, і весь процес травленнявиявляється порушеним. Тому пити будь-холодну можна ні натщесерце, ні відразу після їжі – краще через пару годин після.

Ідеальний сніданок:

Варіант 1:

Вівсяна каша з молоком, шматочками несолодких фруктів і горіхами. Останніх візьміть 2-3 штуки. Каша – джерело повільних вуглеводів, які покращують процес травлення. А цукор з таких складних вуглеводів звільняється повільно, підтримуючи необхідний рівень енергії кілька годин.

Варіант 2:

Білки + овочі (ідеально сезонні овочі, але взимку підійдуть і заморожені). Білок з яєць, білого м’яса і риби засвоюється повністю, дає довге відчуття ситості і прискорює обмін речовин.

Варіант 3:

Тости з цільнозернового хліба з сиром і зеленню. Сир – джерело білка, а цілісні зерна корисні тому, що в них не порушена оболонка, яка зберігає вітаміни і мікроелементи.

Джерело: https://changeua.com