СОЛОДКІ НАПОЇ НЕГАТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПАМ’ЯТЬ – ДОСЛІДЖЕННЯ

Нейробіолог Скотт Каноскі з’ясував, що вживання солодких напоїв погіршує функцію пам’яті у щурів. До того ж, ці напої змінюють мікробіом кишечника.

Подробиці опубліковані в журналі Translational Psychiatry , пише Naked Science .

Джерело:https://socportal.info

Вчені надали щурам-підліткам вільний доступ до солодкого напою, схожим на ті, що п’ють люди. Коли приблизно через місяць гризуни стали дорослими, дослідники перевірили їх пам’ять двома методами. Один досліджував пам’ять, пов’язану з гиппокампом, інший метод – функцію пам’яті, контрольовану периферичної корою.

Виявилося, у тварин, що споживали багато солодкого напою, частіше виникали проблеми з пам’яттю, яка використовує гіпокамп. При цьому цукор не впливав на спогади, створювані периферичної корою.

Потім дослідники перевірили мікробіоми кишечника щурів і виявили відмінності у тих, хто пив просту воду і воду з цукром. У тих, хто п’є солодкий напій було більше популяцій двох особливих видів кишкових бактерій – Parabacteroides distasonis і Parabacteroides johnsonii.

Після експерименту дослідники з’ясували, чи можуть Parabacteroides без допомоги цукру впливати на функцію пам’яті щурів. Вони пересадили бактерії, вирощені в лабораторії, в кишечник молодих тварин, які пили тільки воду. У гризунів, які отримали бактерії, спостерігалося погіршення пам’яті майже таке ж, як у щурів, які споживали цукор. Однак у них спостерігалося порушення пам’яті і в перифокальною корі. Це ще раз доводить, що зміни функцій мозку на ділі можуть викликатися змінами мікробіома кишечника.

Нарешті, біологи вивчили активність генів в гіпокампі і порівняли щурів, які пили воду з цукром, звичайну воду, і тих, кому пересадили бактерії. Активність генів змінилася і у гризунів, що споживали підсолоджені напої, і у піддослідних, яким пересадили Parabacteroides.

Результати цього дослідження підтверджують прямий зв’язок між мікробіома кишечника і функцією мозку на молекулярному рівні. В майбутньому команда сподівається визначити, чи може зміна звичок, таких як більш здорова дієта і спорт, повернути назад шкоду, спричинену підвищеним споживанням цукру на початку життя.