В Україні спостерігається стійка тенденція до зростання цін на більшість харчових продуктів, яка буде спостерігатись і надалі, повідомляє пресслужба Інституту аграрної економіки.
На початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1% (8,76 грн/кг), капусту білокачанну – на 54% (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту – на 26% (12,09 грн/кг), моркву – на 11% (9,98 грн/кг).
«У першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін – залежно від виду овочів – на 15-25 % проти цін початку 2022 року. Вартість борщу у січні 2022 року більш ніж вдвічі перевищила показник січня минулого року», – розповіла завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало.
Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні, прогнозує експерт.
Ціни на картоплю протягом останніх п’яти місяців були стабільними, проте у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю – до 35 %.
На початок 2022 року у порівнянні з відповідним періодом 2020 року споживча ціна на свинину зросла на 6,8% (до 123,75 грн/кг), на сало – на 19,8% (90,24 грн/кг), на птицю – на 26,6% (куряча тушка коштує 70,82 грн/кг).
«У першому півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум, на 15-20%», – прогнозують в Інституті агроекономіки.
«Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7 % до 15-20 %. З урахуванням інфляційного фактору це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-25 %», – говорить Інна Сало
На початку січня 2022 року соняшникова олія коштувала в середньому 61,43 грн/л. Очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшника, що відобразиться на зростанні ціни соняшникової олії. До серпня 2022 року цей вид агропродукції може здорожчати в межах 20% – до 75 грн/л.
«Очікується, що споживча ціна на гречану крупу може зрости на 15-20% і перевищити 65 грн/кг, на крупу ячну – на 10-12% (18 грн/кг), на пшоняну – на 10-15% (20 грн/кг)», – підсумувала експерт.
Споживча інфляція в Україні у грудні 2021 року в річному вираженні у порівнянні з груднем 2020 року становила 10,0%, повідомляє Держстат.
Джерело: http://www.iae.org.ua/presscentre/archnews/3307-tsiny-na-osnovni-produkty-kharchuvannya-prodovzhat-zrostaty-inna-salo.html